Monday 25 April 2011

TAT TELURKU

Tekak ni nk makan sgt2 tat telo.Walaupn dlm mood malas gitu ku tetap buat.resepi dah ada lama dah.mula la projek m'baking.adun2 pastri tat ku canaikan lebih kurang bulat je.letak je dlm tray cupcake.Hasben pulak sibuk menanye wat ape 2 yang oii...emmm mesti boring la 2.mlm2 buta wat tat telo.huhuhu.rupa je nampak x senonoh tp...tp...tpkan sedapnya....hasben mula2 2 xnk jd nak.pas satu satu amik mkn.siap bwk tmpt keje lg..haishhh..tup3x ada pulak yg taye wat jual ke...apa2 pn jom kite redahhh wat tat telo


TAT TELUR

bahan utk crust : 2 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula halus
1/2 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon garam
1/2 cawan butter (bhgikan kpd 8 bhgn kecil2)
2 biji telur
bahan utk filling : 1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula halus
1 cawan air
1 tbs tapung kastard
½ tsp vanilla essence
Cara-cara

Utk buat crust : Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dlm doh mixer/food processor/guna tgn pun boleh. Sebatikan.
Masukkan butter. Sebatikan.
Masukkan telur sebiji demi sebiji. Tunggu hingga menjadi bentuk doh.
Cara utk buat filling dia pulak : Pukul gula dan telur.
Masukkan semua (bahan filling) yg belum dimasukkan. Kacau hingga sebati.
Tekan2 doh ke dalam bekas tart/pie. Then tuang je bahan filling ke dalam acuan bekas tart yg diletakkan doh tadi.
Bakar dlm oven. linda agak2 jer temp dia. huhu. agak2 nmpk mcm dah kekuning orangean tuh masak la tuh! hihi. tunggu sejuk baru potong tau!
Selamat menjamu selera!


No comments:

Post a Comment