Saturday, 7 May 2011

APAM AISKRIM CORNETTO(ROHAIMI AHMAD)

Semalam try la resepi baru yg dpt dr KR.kredit kepada kak rohaimi ahmad.sekejap je apam ni abis.anak2 suka.
Jom kite layannnnn apam terbaru ni...


~Apam Ice-Krim Cornetto~

(dpt dlm 12 kon mini)} tk buat lebih bnyk..just doublekan saja bahan2nya k!

Bahan2nya:

100g gula halus
200g tepung gandum
2 biji telur
5sb aiskrim vanila
hujung sudu kecil kfc baking powder
1sk ovellette
1sk esen vanila
50ml air

hiasan:
coklat masakkan}dicairkan
badam cincang

kon:
3 helai kertas coklat bungkusan mknan}(tk nasi bungkus tu)
-setiap sehelai dipotong/bahagi 4 so ada dlm 12 keping kertas kecil
-gulunglah buat mcm kon aiskrim tu kmudian stapler jer kt tepinya....
@
-guna daun pisang pn boleh
-buat kecik2 lg comel loteh rasanya..

cara2 membuatnya:} guna mixer ye!
-pukul gula dn telur sehingga kembang dn berbuih
-masukkan tepung gandum}kacau
-masukkan aiskrim vanila}kacau
-masukkan sedikit baking powder, esen vanila dn ovelette}kacau
-tmbhkan sedikit air}kacau sehingga sebati
-setelah adunan siap, bahagikan kedlm 3 bhgian dn setiap bahgian dibubuh kaler hijau, pink dn warna asal} terpulang ikut citarasa tersendiri...apa2pn bleh!!!

-sediakan periuk kukus dn panaskan periuk kukus tersebut
-masukkan kon dlm cwn plastik kecil supaya kon tu tegak berdiri (1cwn isi dlm 4 kon)
-tuang sedikit2 adunan berselang-seli kedlm setiap kon iaitu: hijau, warna asal dn pink....
-ulangi proses yg sama sehingga habis...
-kukus dlm 10-15 min sehingga masak...
-apabila sudah masak, keluarkan kon tersebut dr cwn plastik tadi dn letak iaitu baringkan jer dlm periuk kukusan supaya blah bawahnya btul2 masak jgk (dlm 1-2min jer....)

-keluarkan apam tersebut dn tanggalkan kertasnya perlahan2, supaya ekornya x terputus...
-celupkan bahagian kepala apam tersebut dgn coklat masakkan yg tlah dimasak secara double-boil....
-kemudian celupkan pula dgn badam cincang...


No comments:

Post a Comment

Post a Comment