Sunday 8 May 2011

PUDING PELANGI

Bhn2nye
10gm @ 2 sudu besar agar2 serbuk
650ml (2 3/4 cwn) air
180gm (3/4 cwn) gula
1 1/2 sudu besar@tbsp mentega/marjerin
1 biji telur
1/2 tin susu cair
1 tbsp tepung jagung
1/2 tsp vanila
pewarna merah, biru, purple
* ikut la bape kaler nk

Cara2..



1. Msk agar2, gula dan air hgga mendidih. Tutup api & ketepikan jap



2. Pukul telur sebentar guna garfu. Masukkn susu cair, tepung jagung, vanila & kacau rata.



3. Tapiskan



4. Masukkn hasil tapisan dalam 1. Masak hingga mendidih. Kacau sentiasa ye..



5. Masukkn mentega. Kacau sebati. Biar mentega betul2 larut. Pastu bleh la tutup api.



6. Bahagikan kpd 3 bhgian - warnakn purple, biru, merah



7. Sengetkn loyang. Letak je ape2 benda d salah 1 hujung loyang. Pastikan loyang dlm keadaan yg kukuh.. x mo goyang2 tau.



8. Tuang 1 senduk@ ladle adunan warna biru ke dlm loyang.(Pastikan tuang adunan dr hujung loyang. Senduk menyentuh hujung loyang yg ditinggikn ). Pastu tuang adunan warna purple, diikuti adunan warna merah..


9. Ulang Langkah 8 hingga adunan habis. Ble sume adunan dh abis, letakkn loyang d tmpat rata secara berhati2..

No comments:

Post a Comment