Thursday 19 May 2011

KEK TIRAMISU

Sebenarnya lin ni xpnh rase kek tiramisu ni...tgk kak Norli Atan wat senang je 2 lin mencuba.Kebetulan ari ni bzday hubby..saje2 la wat utk mkn2 kat tmpt keje die...



Resipi Kek Tiramisu Simple

1 biji sponge kek atau apa2 kek
250ml whipping cream
200ml cream cheese
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan
Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
Satukan gula, cheese dan cream
Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
Potong kek pada 2 bahagian
Tuangkan bancuhan nescafe ke atas kek
then sapukan adunan cream+cheese tadi atas kek
Susun lagi bahagian yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar…
Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya…
p.s yg kek bulat kicik tue, kite guna mould donat. Letak kek dulu, pastu letak krim. Biar dlm peti

Lin x potong 2.tapi potong 3 keping.luar die pn lin salut dgn cream cis 2.nescafe 2 lin gantikan dgn kopi.kek span pulak lin pakai resepi kaklong lyn.putar je sampai ringan gebu mcm wat homemade aiskrim 2...selamat mencuba....


BAHAN-BAHAN
130gm tepung kek (1 1/2 cwn)
130gm gula kastor (1cwn kurangkan manis)
5 biji telur (Grad A)
15ml ovelette (1sd besar)
80ml minyak atau marjerin cair (3/4 cwn)
jem bberry~untuk melapis kek
5ml baking powder (1/2 sd kecik)
pewarna oren~perasa oren + 2sudu besar oren sunqick
pewarna pink/merah~perasa s/berry
pewarna ij0~perasa pandan

CARA
1. Satukan tepung kek, gula kastor, telur dan ovelette dalam mangkuk adunan dan pukul laju selama lebih kurang 5 minit~jgn masukkan pewarna
2. Pukul sampai betul2 pekat n likat
3. Tuang minyak / marjerin cair kedalam adunan pukul lagi 3minit
4. bahagikan adunan kepada 3 bahagian ~merah , oren n ij0
5. Tuang satu adunan berwarna ke dalam tin pembakar, bakar selama 15-20 minit dengan penasan 170c ikut oven masing2.
6. Kek nie kene bakar selapis selapis taw!
7. Dah siap masak semua..lapiskan selapis selapis dengan jem tadik
8.Hiaslah ikut suka :)

yang ni kalo wat lapis2 mcm kaklong.kalo biase xpyh la.ltk je emulco...



No comments:

Post a Comment