Sunday 24 April 2011

CHOCOLATE BANANA CAKE ALA2 SECRET RECIPE'S

Tentu yg ramai suka mkn kek d secret resepi kan..salah satu yg menjadi kegemaran costumer adalah chocolate banana kek.Aku pulak dsebabkan suka sgt mencuba resepi jadi kubuat kek tersebut hari ni.Lepas dh x pyh pegi secret recipe's lagi.Buat  sendiri mkn sampai buncit...ngahahahhh.Resepi ni aku skodeng2 kat blog sape ntah.X igt la...apa2 pun terima kasih la tuan punye resepi ni.Mintak izin lin copy di sini ye...Anak aku pulak pantang nmpak kek yg ada ganache coklat ni..abis dekat bowl yg ada ganache dan jugak mousse coklat dkikis2kannya dgn sudu mkn...selamat mcuba...



CHOCOLATE BANANA CAKE
Bhn2 sponge cake..
250 gm tepung optima
6 bj telur A
60 ml air
1 sdb coklat emulco
170 gm gula castor
60 gm mentega - dcairkn

Cara2nya..
1. Pnskn oven 180C n sapu mentega pd loyang 9 inci n lapikkn dgn kertas minyak.
2. Masukkn semua bhn2 kecuali mentega yg tlh dcairkn n pukul dgn kelajuan tinggi shingga gebu.
3. Akhir skali masukkn mentega, kacau dgn spatula n bakar slama 25 mnt ato shingga masak.
4. Keluarkn n sejukkn ats jaringan n sejukkn pula dlm peti sejuk dlm 1 jam.

Bhn2 chocolate mousse..
375 gm whipping cream
1 1/2 sdk esen vnla
1 1/2 sdb serbuk gelatine - campur dgn 6 sdb air n pnskn dlm microwave slama 20 saat
75 gm serbuk koko + 120 gm gula icing - gaul rata
2 sdb +  coffee expresso + 2 sdb air pns - gaul rata(lin ganti dgn nescafe)

Cara2nya..
1. Pukul whipping cream shingga gebu kemudian masukkn sume bhn2 utk mousse n pukul lg sampai rata.

Bhn2 chocolate ganache..
35 gm serbuk koko
50 gm gula castor
150 gm whipping cream
80 gm chocolate - dcincang
30 gm mentega

Cara2nya..
1. Masukkn sume bhn2 dlm periuk kecil n masak scara double boiler. Masak shingga ganache pekat n sejukkn sblm dtuang ke atas kek.

Bhn2 banana coklat..
4 bj pisang berangan@montel - hiris stebal 3 cm
2 bj pisang - hiris nipis - utk hiasan

Cara2nya..
1. Potong kek kpd 2 bhgn. Sapu rata 1/3 mousse ke atas lapisan bwh kek.
2. Susun hirisan pisang sampai memenuhi keseluruhan kek.
3. Sapukn 1/3 mousse lg ats susunan pisang shingga rata. Kemudian lapiskn dgn satu lg lpsn kek. Sapu baki mousse td pd seluruh bhgn kek n masukkn dlm peti sejuk dlm 1 jam ato shingga mousse keras.
4. Tuang coklat ganache td n biar mgalir scara semula jd. Hiaskn dgn coklat putih n hirisan pisang mgikut kreativiti msg.






Yang telah dipotong...jemput makan semuaaaa...

No comments:

Post a Comment