125 gram mentega(250g utk kek)
1/2 cawan gula perang @ soft brown sugar(pakai gula kastor je lin)
1 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)*(kalo kek 2cwn+1sd teh baking powder)
1/2 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
2 biji telur gred A
1/2 camca teh esen vanilla
5 keping biskut oreo, kisar halus bersama krim dia sekali
CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan oven pada suhu 175C, sedia kan cup untuk cupcake, ketepikan. Dalam mangkuk pemutar, satukan mentega, gula perang, telur, tepung dan esen vanilla. Putar hingga rata dan sebati pada kelajuan perlahan. Kemudian putar pada kelajuan tinggi selama 2 minit. Masukkan oreo yang telah dikisar tadi, putar sebati. Jangan terlebih putar yea.
Isi 1/2 (jika anda ingin sapu buttercream) atau 3/4 penuh dalam setiap cup (jika nak gebu macam mat punya tuu). Buat hingga siap. Bakar selama 10 - 15 minit bergantung pada oven masing2 (lin bakar 15 minit). Sejukkan atas jaringan sebelum dihias atau dihidang begitu sahaja....
Resepi ni lin amik dr CMG..tq
No comments:
Post a Comment