Tuesday, 10 April 2012

UPSIDE DOWN APPLE CAKE

Salam sume..lamenya x update blog ni.Bkn apa virus M melanda la tp m'baking tetap wat.apa2 pn meh kita layan kek epal ni...yummyyyy....


Karamel epal:

3 biji epal hijau Granny Smith atau 4 biji epal hijau biasa.

1/3 cawan gula

2 sudu makan mentega

1 sudu teh serbuk kayu manis

2 suduh teh jus lemon


Cara:

1. ~Epal dikupas dan potong bulat-bulat sederhana tebal.

2. ~Gaulkan epal dengan gula dan serbuk kayu manis.

3. ~Panaskan pan dan masukkan mentega, jus lemon dan epal. Masak dengan api kecil sehingga epal lembut dan karamel memekat. Padamkan api.



Bahan kek:

½ cawan mentega

¾ cawan gula castor

2 biji telur-asingkan putihnya

1 sudu teh esen vanila

1 cawan tepung gandum

1 sudu teh serbuk penaik

½ sudu teh garam

½ cawan susu segar

2 sudu makan parutan kulit lemon

½ cawan kekacang seperti walnut, badan dan sebagainya.



*Kek ini bersaiz kecil. Gandakan sukatan sekiranya mahu saiz kek yang besar.



Cara:

1. ~Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan kuning telur, vanila, parutan kulit lemon dan pukul lagi.

2. ~Masukkan tepung, garam dan serbuk penaik, pukul lagi dengan kelajuan perlahan. Kemudian masukkan susu pula.

3. ~Dalam mangkuk lain, pukul putih telur sampai sotf peak foam. Kemudian masukkan ke dalam adunan tepung dan kaup balikkan.

4. ~Lenserkan tin pembakar bersaiz 7 inci dengan mentega. Susun karamel epal tadi berlapis-lapis sehingga habis dan siramkan karamelnya sekali. Taburkan kekacang. Kemudian tuang dan ratakan adunan.

5. ~Bakar dengan kepanasan 200 celsius atau bergantung pada oven masing-masing selama 30-45 minit, atau sehingga kek masak.


* Spring foam pan tidak sesuai digunakan bagi membakar kek ini kerana ia berkaramel dan basah.

No comments:

Post a Comment