Tuesday 10 April 2012

CHOCOLATE AND CARAMELIZED BANANA CAKE

Resepi ni lin godak2 gugel resepi minah saleh...1st time wat kek ni muak jgak kalo kek krim je bdn pn bkrim jgak la..sedap sgt kek ni.meh kite layan resepi die..selamat mencube n m'baking

UPSIDE DOWN APPLE CAKE

Salam sume..lamenya x update blog ni.Bkn apa virus M melanda la tp m'baking tetap wat.apa2 pn meh kita layan kek epal ni...yummyyyy....


Karamel epal:

3 biji epal hijau Granny Smith atau 4 biji epal hijau biasa.

1/3 cawan gula

2 sudu makan mentega

1 sudu teh serbuk kayu manis

2 suduh teh jus lemon


Cara:

1. ~Epal dikupas dan potong bulat-bulat sederhana tebal.

2. ~Gaulkan epal dengan gula dan serbuk kayu manis.

3. ~Panaskan pan dan masukkan mentega, jus lemon dan epal. Masak dengan api kecil sehingga epal lembut dan karamel memekat. Padamkan api.



Bahan kek:

½ cawan mentega

¾ cawan gula castor

2 biji telur-asingkan putihnya

1 sudu teh esen vanila

1 cawan tepung gandum

1 sudu teh serbuk penaik

½ sudu teh garam

½ cawan susu segar

2 sudu makan parutan kulit lemon

½ cawan kekacang seperti walnut, badan dan sebagainya.



*Kek ini bersaiz kecil. Gandakan sukatan sekiranya mahu saiz kek yang besar.



Cara:

1. ~Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan kuning telur, vanila, parutan kulit lemon dan pukul lagi.

2. ~Masukkan tepung, garam dan serbuk penaik, pukul lagi dengan kelajuan perlahan. Kemudian masukkan susu pula.

3. ~Dalam mangkuk lain, pukul putih telur sampai sotf peak foam. Kemudian masukkan ke dalam adunan tepung dan kaup balikkan.

4. ~Lenserkan tin pembakar bersaiz 7 inci dengan mentega. Susun karamel epal tadi berlapis-lapis sehingga habis dan siramkan karamelnya sekali. Taburkan kekacang. Kemudian tuang dan ratakan adunan.

5. ~Bakar dengan kepanasan 200 celsius atau bergantung pada oven masing-masing selama 30-45 minit, atau sehingga kek masak.


* Spring foam pan tidak sesuai digunakan bagi membakar kek ini kerana ia berkaramel dan basah.