Wednesday 8 June 2011

KEK TIRAMISU COKLAT MOIST

Lin saje2 eksperimen wat tiramisu pakai coklat moist..memang x disangka2 sedap la sgt2.X tau nk jelaskn rase die...kopi@nescafe+coklat+krim chesse.bole jgak kopi n nescafe 2 dicampur sekali.lin slalu pakai 1 uncang kopi+1/2 sd teh serbuk nescafe...Meh ramai2 wat tiramisu coklat moist ni...memang rugi sape2 x cube



 2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
       *************************
2 biji telur (Gred A)
1 cwn gula pasir
1 cwn susu pekat manis
1 cwn minyak masak (nak sedap lagi gunalah minyak Mazola)
       *************************
1 cwn air panas

CARANYA :

Satu bekas lain pukul telur, minyak, susu dan gula bagi sebati ( tak payah pakai mixer )
 Masukkan tepung yang diayak tadi, kacau sebati lagi
Last sekali masukkan air panas dan kacau sebati lagi.
Adunan siap sedia dikukus. Kukus selama 1 jam.
Balut tudung pengukus & kukus dengan api yg sederhana kecil...

Disebabkn coklat moist ni die lembut n gebu lin syorkan kukus dalam bekas putih 2..nanti layerkn je dgn krim chesse dlm bks yg sama..nnti di curah air kopi lg lembut


250ml whipping cream
200ml cream cheese(lin pakai 250g 2 je terus)
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan
Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
Satukan gula, cheese dan cream
Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
Potong kek pada 2 bahagian
Tuangkan bancuhan nescafe ke atas kek
then sapukan adunan cream+cheese tadi atas kek
Susun lagi bahagian yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar…
Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya…


1 comment:

  1. time simpan at fridge x tutp dgn cling film boleh ke??
    plz reply at http://aqidamsyar.blogspot.com

    ReplyDelete